Tudtad, hogy melyek a legmegfizethetőbb gyógyszerek a piacon? A Freshfel megadta a választ!

Nem a tabletták és a kapszulák jelenthetik Európa egészségügyi válságának leghatékonyabb megoldását.
A The Lancet folyóiratban október 2-án jelent meg a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatóinak EAT-Lancet elnevezésű globális jelentése: az átfogó tanulmány szerint az élelmiszerrendszerek központi szerepet játszanak a globális egészségügyi, társadalmi és környezeti válságok kialakulásában.
A jelentés összhangban van a Freshfel Europe azon ismételt felhívásával, amely az élelmiszerrendszereket befolyásoló szakpolitikák drasztikus megváltoztatását sürgeti, mivel a szervezet álláspontja szerint az Európai Unióban sürgősen szükség van a mezőgazdasági, pénzügyi, egészségügyi, környezetvédelmi és oktatási politikák holisztikus felülvizsgálatára.
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának szintje sajnos még mindig jelentősen elmarad az egészségügyi és fenntarthatósági irányelvektől. Miközben a jelenlegi élelmiszerpolitika továbbra is kedvez a ultrafeldolgozott élelmiszereknek, ezek dominanciája komoly következményekkel jár. Például:
az európai polgárok egészségének hanyatlása,a mezőgazdaság és az élelmiszeripar környezeti lábnyoma, amely összeegyeztethetetlen az EU éghajlati célkitűzéseivel.
Ezzel szemben a friss gyümölcs- és zöldségágazat sokkal hatékonyabban hasznosítja a természeti erőforrásokat, például a vizet, alacsony a szén-dioxid-kibocsátása, és ami szintén fontos, egyedülálló szén-dioxid-megkötő képességgel rendelkezik - ez pedig Európa karbonsemlegessége szempontjából nagy jelentőséggel bír.
Az Európai Unióban elengedhetetlen, hogy sürgős átfogó felülvizsgálatot végezzünk a mezőgazdasági, pénzügyi, egészségügyi, környezetvédelmi és oktatási politikák terén. E lépések hozzájárulhatnak a fenntartható fejlődéshez és a társadalmi jóléthez. - fotó: pexels.com
Európa egy új korszak küszöbén áll.
Az elhízás mértéke soha nem látott magasságokba emelkedik, miközben a táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek (NCD-k) dominálják a halálozási statisztikákat. Az egészségügyi rendszerek pedig egyre nehezebben bírják el a megemelkedett költségeket, amelyek már-már elviselhetetlenné válnak.
Az európai lakosság sajnos nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt és zöldséget, pedig ezek a természet csodálatos "gyógyszerei" rendkívül hatékonyak és megfizethetőek. Számos kutatás bizonyítja, hogy ezek a finomságok jelentős jótékony hatással vannak az egészségünkre, ráadásul az összes élelmiszercsoport közül a legkisebb környezeti lábnyommal bírnak. Érdemes lenne tehát tudatosabban beépíteni őket a mindennapi étrendünkbe!
A Freshfel Europe már jó ideje figyelmezteti a politikai döntéshozókat erre a torz helyzetre, ám a szükséges lépések gyakran elmaradnak a csábító politikai ígéretek mögött. Az éghajlatváltozással és egészségügyi célokkal kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében az Európai Uniónak sürgetően szüksége van arra, hogy felgyorsítsa az átmenetet egy növénybarátabb táplálkozási rendszerre, amelynek középpontjában a friss gyümölcsök és zöldségek állnak. A gyümölcsök és zöldségek kedvező megkülönböztetése elengedhetetlen a korábbi politikák sajnálatos, tartós hatásainak orvoslásához.
Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania az átállást egy növénybarátabb étrendre - fotó: pexels.com
Philippe Binard, a Freshfel Europe titkára a következőképpen fogalmazott: "Az EAT-Lancet jelentés, amely az egészséges, fenntartható és igazságos élelmiszerrendszerekről szól, egyértelmű és sürgető üzenetet közvetít a tudományos közösség számára. Ez a megállapítás teljes mértékben összhangban áll a Freshfel Europe által folyamatosan képviselt eszmékkel. A jelentés nyomán az Európai Unió tagállamainak, valamint a világ többi országának sürgősen lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az élelmiszerpolitikák összhangba kerüljenek az egészségügyi, környezetvédelmi és gazdasági fenntarthatósági célokkal."
Az EU nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a gyümölcsök és zöldségek erejét. Ezek az egészségesebb polgárok, az egészségesebb bolygó és a versenyképes vidéki gazdaság alapjai. Sürgősen szükség van a mezőgazdasági, pénzügyi, egészségügyi, környezetvédelmi és oktatási politikák holisztikus felülvizsgálatára. A jelenlegi politikai keretrendszer súlyos torzulást idézett elő, mivel az élelmiszeripari termelés bővülésének jellege ellentétben áll az egészségügyi és táplálkozási irányelvekben foglalt célkitűzésekkel, az egészséges mezőgazdasági termékek kínálatának szükségességével."
Az Európai Unió területén a friss gyümölcsök és zöldségek fejenkénti átlagos fogyasztása jelentősen alatta marad a minimálisan ajánlott egészségügyi és fenntarthatósági normáknak.
Míg az összevont egészségügyi és fenntarthatósági célok a napi 800 g/fő gyümölcs- és zöldségfogyasztás felé mutatnak, a tényleges fogyasztás 350 g körül mozog. Ezzel párhuzamosan a felnőttek több mint fele túlsúlyos, és közel minden hatodik súlyosan elhízott (obezitásban szenved).
A helytelen táplálkozás közvetlenül összefügg a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más nem fertőző betegségek (NCD-k) számának növekedésével: ezek a betegségek felelősek az Európai Unióban a halálesetek több mint 90%-áért.
A 2000-es évek elején az EU Platform, amely az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód előmozdítására irányult, sajnos nem tudta elérni céljait. Ennek hátterében a puha jogi megközelítés állt, amely nem tudta kellőképpen motiválni az élelmiszeripart az elhízás elleni küzdelemben. Ezzel szemben a legújabb uniós egészségügyi stratégiák, például az Európai Rákellenes Terv (Beating Cancer Plan), eddig nem hangsúlyozták eléggé a gyümölcsök és zöldségek kiemelkedő szerepét a megelőzésben és az egészség megőrzésében.
Ugyanakkor az uniós mezőgazdasági támogatások és adózási intézkedések továbbra is hiányos összhangban működnek, ami kedvez a feldolgozott élelmiszerek gyártásának és népszerűsítésének, miközben a friss és tápláló élelmiszerek háttérbe szorulnak.
Az EU-ban jelenleg hiányzik egy átfogó és hatékony táplálkozási oktatási stratégia. Fontos lenne, hogy a gyermekek iskolai éveik alatt olyan táplálkozási tananyagot tanuljanak, amely hangsúlyozza az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás előnyeit. Az Európai Bizottság már 2019-ben a Tartui Nyilatkozat keretében felhívta a figyelmet ezekre a fontos aspektusokra, azonban sajnálatos módon a szép szavak mögött álló konkrét intézkedések eddig nem bizonyultak elég hatékonynak a megvalósítás terén.
A fiataloknak az iskolai tanulmányok során olyan táplálkozási irányelveket kellene követniük, amelyek hangsúlyozzák az egészséges étkezés és a rendszeres fizikai aktivitás jótékony hatásait. A megfelelő táplálkozás és a mozgás együttesen hozzájárulhat a gyermekek fejlődéséhez és jólétéhez. - fotó: pexels.com
Philippe Binard kiemelte, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek Európa legkevésbé kiaknázott erőforrásai a jelenlegi egészségügyi válság megoldásában. A Freshfel Europe folyamatosan hangsúlyozza a friss termékek által kínált "háromszoros győzelmet":
Az alacsonyabb elhízás és a csökkentett nem fertőző betegségek (NCD) révén számos egészségügyi előnyhöz juthatunk, amelyek hozzájárulnak a közérzet javulásához. Ezen kívül, a fenntartható élelmiszercsoportok választása környezeti szempontból is kedvező: ezeknek az élelmiszereknek az ökológiai lábnyoma a legalacsonyabbak közé tartozik, ami segíti bolygónk védelmét. Gazdasági szempontból pedig a vidéki közösségek fejlődését támogatja, miközben hozzájárul a helytelen táplálkozásból eredő rejtett egészségügyi költségek mérsékléséhez.
Európa elköteleződött egy fenntartható, ellenálló és versenyképes gazdaság megteremtése mellett. Azonban ez a célkitűzés, valamint a közpénzek hatékony és takarékos felhasználásának érdekében tett erőfeszítések csak akkor válhatnak valóra, ha az uniós és nemzeti politikai döntéshozók prioritásként kezelik a gyümölcsök és zöldségek szerepét az élelmiszer-, egészségügyi és mezőgazdasági politikák terén. Jelenleg azonban a mezőgazdasági termelés támogatása nem áll összhangban a táplálkozási és étrendi irányelvekkel, ami komoly problémákat vet fel. A tétlenség és a jelenlegi helyzet fenntartása súlyos következményekkel jár az emberek, a bolygó és Európa jóléte számára.
A teljes frisspiaci ágazat nevében a Freshfel Europe ismételten sürgős, koherens cselekvési tervet sürget az Európai Bizottságtól, egy olyan politikai váltással, amely a friss gyümölcsöket és zöldségeket egy fenntartható élelmiszerrendszer középpontjába helyezi. Minden mezőgazdasági, adózási, egészségügyi, oktatási vagy környezetvédelmi (például csomagolási) intézkedésnek hatásvizsgálaton kell átesnie annak biztosítása érdekében, hogy a termelési ösztönzők összhangban legyenek az egészségügyi és fenntarthatósági célokkal. Ez a fogyasztókat a megfizethető, egészséges és vonzó élelmiszerek vásárlása felé tereli, a gyümölcsök és zöldségek pedig valóban természetes eredetű, preventív hatású "gyógyszerként" szolgálnak a polgárok egészségének megőrzésére.
Itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk! Európa jövője nem alapozható fenntarthatatlan táplálkozási szokásokra. Kérdés, hogy az Európai Bizottság és az EU tagállamai fel tudják-e venni a kesztyűt e kihívással szemben?
A forrástól függetlenül, itt egy egyedi megfogalmazás: Az információk származási helye: fruitveb.hu
Az indexkép forrása: pexels.com