Tanulmány: A korai mogyorófogyasztás hozzájárulhatott a mogyoróallergia előfordulásának csökkentéséhez.

Egy hétfőn megjelent új tanulmány megerősítette azt a tíz évvel ezelőtti felfedezést, amely szerint a mogyoróallergia megelőzhető, ha a csecsemők minél korábban érintkeznek ezzel az allergénnel – számolt be róla az AP. A legfrissebb kutatás alapján körülbelül 60 ezer gyermek esetében nem alakult ki mogyoróallergia, mivel 2015 óta az orvosi irányelvek javasolják, hogy már négy hónapos kortól kezdve ismertessék meg őket a mogyoróval.
A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett legújabb kutatás során a szerzők több tucat gyermekorvosi rendelő elektronikus nyilvántartásait vizsgálták meg, hogy feltérképezzék az ételallergiák diagnózisának alakulását a 2015-ös új irányelvek bevezetése előtt és után. Az elemzés eredményei alapján megállapították, hogy 2017-től, amikor az új orvosi irányelvek széles körben elterjedtek, a 0-3 éves korú gyermekek esetében több mint 40%-kal csökkent az allergiás diagnózisok száma.
Az intézkedések azonban egyelőre nem csökkentették az ételallergiák általános növekedését, ami az Egyesült Államokban a gyermekek 8 százalékát érinti, és közülük 2 százalék szenved mogyoróallergiában. A földimogyoró-allergia akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere tévesen károsnak azonosítja a földimogyoróban található fehérjéket, és olyan vegyületeket szabadít fel, amelyek allergiás tüneteket váltanak ki, beleértve a csalánkiütést, légzőszervi tüneteket és néha az életveszélyes anafilaxiát.
Hosszú időn át az orvosi közösség azt tanácsolta, hogy a gyerekek 3 éves korukig kerüljék a mogyoró és más potenciálisan allergén ételek fogyasztását. Azonban a legújabb kutatások révén ez a megközelítés jelentős változáson ment keresztül. A 2021-es irányelvek értelmében a csecsemők 4-6 hónapos koruktól kezdve fokozatosan megismerkedhetnek a különféle allergének világával, természetesen kis adagokban. Fontos, hogy bármilyen kellemetlenség vagy reakció esetén a szülők mindig konzultáljanak a gyermekorvossal.