A csülökpörkölt egy igazi magyar klasszikus, amelynek gazdag íze és laktató jellege miatt sokak kedvence. A szaftos sertéscsülök lassú tűzön, fűszerek és zöldségek társaságában fő össze, hogy a hús tökéletesen omlós legyen. A pörkölt alapját a pirított ha
A csülköt kb. 3-4 cm-es darabokra vágjuk és egy serpenyőben, 1 ek zsíron jó erősen körbepirítjuk, majd félretesszük.
Egy közepes lábasban, közepes lángon felmelegítjük a maradék zsírt, és a kis kockákra vágott vöröshagymát aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a szintén kis kockákra vágott paradicsomot és kétféle paprikát, és jól összepirítjuk a hagymával. Rátesszük a húst és felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, ami pont ellepi, majd hozzáadjuk a köményt, a majoránnát és sózzuk, borsozzuk. Amikor a zsír felúszik a tetejére, rászórjuk a zsírra a fűszerpaprikát.
Lefedve, lassú tűzön, időnként kevergetve főzzük kb. 2-2,5 órán át, közben apránként pótoljuk a vizet vagy az alaplevet. Akkor jó, ha a hús teljesen omlós, a szaft pedig sűrű, ízes.

