Tojásfogyasztás: Mennyire kedvező egészségügyi szempontból? - WEBBeteg A tojás évezredek óta népszerű táplálék, ám sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyire egészséges a rendszeres fogyasztása. A tojás gazdag fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokb

A tojásfehérje teljes fehérje, míg a sárgája zsírban oldódó vitaminokat (pl. A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin), egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat, omega-3-zsírsavakat tartalmaz. Egészséges embereknek a tojás koleszterintartalma miatt sem kell aggódniuk.
A tojást a 2010-es évekig évtizedeken át úgy tartották számon, hogy magas koleszterintartalma miatt minél kevesebbet szabad belőle fogyasztania annak, aki egészségesen akar táplálkozni. Napjainkra az emberek széles köre úgy tudja, hogy a tojásfogyasztás valójában egyáltalán nem emeli az LDL-koleszterin szintjét, így korlátozás nélkül beilleszthető az étrendbe. Ebben a formában azonban egyik sem igaz teljesen.
A tojás valóban jelentős mennyiségű koleszterint tartalmaz, egy nagyobb példány akár 200 mg-ot is magában foglalhat. Ez azonban csak azok számára lehet probléma, akik genetikailag hajlamosak a magas koleszterinszintre, mint például a familiáris hiperkoleszterinémia esetében. Az ilyen egyének szervezete nem képes megfelelően kezelni a táplálékból származó koleszterint, így náluk valóban megnövekedhet a vérben lévő koleszterinszint a tojásfogyasztás következtében.
Egészséges egyének esetében a táplálkozás során bevitt koleszterin hatására a máj csökkenti a saját koleszterin termelését. Ennek a kompenzáló mechanizmusnak köszönhetően a vérzsírszint nem emelkedik meg, még akkor sem, ha több tojást fogyasztanak.
Ha a koleszterinszintje általában a normális határokon belül mozog, bátran beiktathatja étrendjébe a tojást, napi 1-2 darab mennyiségben. Viszont, ha valakinél magasabb a koleszterinszint, amit a kiegyensúlyozott táplálkozás ellenére is nehezen tud csökkenteni, vagy koleszterincsökkentő gyógyszereket használ, akkor érdemes megfontolni a tojás, különösen a tojássárgája fogyasztásának mérséklését.
A vér koleszterinszintjére a legnagyobb hatást nem annyira az ételekben található koleszterin mennyisége gyakorolja, hanem inkább azok telített zsírsav-tartalma. A zsíros ételek, különösen a telített zsírokban gazdag változatok, jelentősen növelhetik a vérben lévő koleszterinszintet. Például egy hamburger, amely gazdag telített zsírokban, sokkal nagyobb kockázatot jelenthet az egészségre, mint egy egyszerű tyúktojás.
Részletesen Tojás és koleszterin
Testsúlycsökkentés - Több tudományos vizsgálat is azt mutatja, hogy a tojás fogyasztása segíthet a normál testsúly elérésében. A tojás gazdag fehérjében (6-7 g), ami miatt rendkívül laktató, így nem szükséges nagy mennyiséget fogyasztani belőle. Egy közepes méretű tyúktojás kalóriatartalma mindössze 70-80 kcal, ami körülbelül megegyezik egy dekányi tejcsokoládé energiájával. Egy kutatás rámutatott, hogy azok, akik napi két tojást fogyasztottak reggelire, 35%-kal több zsírt veszítettek el 8 hét leforgása alatt, mint azok, akik hasonló kalóriatartalmú kiflit ettek reggelire.
Vérnyomás - Néhány kutatás rámutatott arra, hogy a tojásfehérjében fellelhető peptidek kedvező hatással lehetnek a vérnyomásra. Ezek a peptidek hasonló mechanizmussal működnek, mint az ACE-gátló vérnyomáscsökkentők, így potenciális természetes alternatívát jelenthetnek a vérnyomás szabályozásában.
Cukorbetegség - A tojás nem járul hozzá a túlsúly és a cukorbetegség kialakulásához, illetve diabéteszes betegek is biztonságosan fogyaszthatják. Szénhidrátot nem tartalmaz, glikémiás indexe alacsony, ugyanakkor a pontos diétás étrend követéséhez a tojás zsírtartalmát be kell számítani, és szív-érrendszeri szövődmények esetén is egyeztessen az elfogyasztott tojás mennyiségéről.
Bár számos kedvező összetevője van, a transzzsírsavak jelenléte miatt még egészséges egyének számára is célszerű mértékkel fogyasztani.
A tojás tárolása komoly odafigyelést igényel a potenciális fertőzések elkerülése érdekében. Elsődleges lépésként mindig friss, sértetlen tojásokat válasszunk, és a dietetikusok ajánlása szerint a hűtőszekrényben helyezzük el őket, de ne az ajtajában, ahol a hőmérséklet ingadozhat. Fontos, hogy a tojások héja ne érintkezzen más élelmiszerekkel, valamint a felütött tojást azonnal el kell dobni. A nyers tojások hűtőben legfeljebb 3 hétig tárolhatók, míg a főtt tojásokat hűtve 1 hétig, hűtés nélkül pedig csupán 2 óráig érdemes megőrizni. A nyers tojás tápláló összetevői valóban előnyösek, de a fertőzés kockázata miatt fokozott figyelmet kell fordítani a kezelésükre.
A tojás fogyasztása bizonyos egyénekben allergiás reakciókat válthat ki, amelyek bőrtünetekkel és emésztési problémákkal járhatnak, különösen kisgyermekek esetében. Tojásallergia diagnózisa esetén minden formáját érdemes elkerülni. Ezen kívül létezik a tojás intolerancia is, amely akkor lép fel, ha a tojásból nagyobb mennyiséget fogyasztunk, és ez hasi diszkomfortot okoz. Ilyen esetben nem szükséges teljesen kizárni a tojást az étrendből, csupán figyelnünk kell arra, hogy a bevitt mennyiség ne lépje túl a tolerálható szintet.