Strandok és fagylaltozók felügyelete: Az NKFH 11 vendéglátóhelyet zárt be ideiglenesen.

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) fokozott figyelmet fordít a fagylaltozók és a strandokon üzemelő büfék tevékenységére. Az ellenőrzési folyamat első hónapjában összesen 953 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, ezzel is biztosítva a fogyasztók védelmét és a közegészségügyi előírások betartását.
A nyár első hónapjában az országos akció keretében az NKFH és a kormányhivatalok szakemberei 292 fagylaltozó és 197 strandbüfé ellenőrzését végezték el. A leggyakrabban tapasztalt problémák a higiéniai normák nem megfelelő betartásából adódtak. Az ellenőrzött egységek 15,7%-ánál hiányzott a szükséges kézmosási lehetőség, kézfertőtlenítő vagy papírtörlő. Ezen kívül több helyszínen a mosogatás technikai körülményei sem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak.
Súlyos szabálytalanságok miatt 11 vendéglátóegység működését ideiglenesen felfüggesztették. A problémák között szerepelt a túlzott zsúfoltság, az élelmiszerektől idegen tárgyak tárolása, erősen szennyezett hűtőpultok, valamint a fagylaltos edényekben és az áruk felületein fellelhető rovarmaradványok jelenléte.
A fogyasztók tájékoztatása számos esetben nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek: a vizsgált létesítmények 9,1 százalékában nem adták meg megfelelően az allergének vagy mesterséges színezékek információit. Továbbá az egységek 9,7 százalékában olyan munkavállalókat foglalkoztattak, akik nem birtokolták az érvényes egészségügyi alkalmassági igazolást.
Az ellenőrök számos alkalommal súlyos dokumentációs hiányosságokat észleltek, továbbá olyan élelmiszerekkel is szembesültek, melyek nem voltak megfelelően jelölve és nyomon követhetők. Ennek következtében összesen 285 különböző terméket, összesen 953 kilogramm mennyiségben, kellett visszahívni a forgalomból.
A felfedezett hiányosságok ismételten kiemelik, hogy az élelmiszer-biztonság megőrzése érdekében alapvető fontosságú a jogszabályok következetes alkalmazása - emeli ki az NKFH nyilatkozata.