Az éretlen füge szinte könnyedén, mint egy gyümölcsös álom, hullik a földre. Mi teendő ilyenkor? Fedezd fel a lehetőségeket!


Ha ismerjük azokat a tényezőket, amelyek miatt a félérett füge lehullhat, akkor megelőzhetjük a problémákat. Ráadásul a félérett fügéből is készíthetünk ínycsiklandó finomságokat!

Habár néhány éve még ritkaságszámba ment a saját kertben termesztett füge, szerencsére manapság már egyre többünknek van benne része. Azonban az is előfordulhat, hogy több a füge a földön, mint a fügefán. Azonban, ha tudjuk, mi lehet az oka, tehetünk ellene.

Ezért hullik éretlenül a füge

A füge bőséges termésének titka abban rejlik, hogy a növény optimális körülmények között fejlődik. Ugyanakkor sajnos megesik, hogy a gyümölcsök még a teljes érés előtt lehullanak. Ez különösen problémás, mivel az éretlen fügék nem képesek utóérni. Ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a gyümölcshullás okainak feltárásával, és proaktívan lépjünk fel a megelőzés érdekében.

Az öntözés fontosságát sosem szabad alábecsülni.

Ahogyan már tapasztalhattuk a gyümölcsfák világában, a víz hiánya komoly következményekkel járhat: a gyümölcsök sajnálatos módon lehullhatnak. Ez a helyzet a fügével is. Amennyiben nem biztosítunk elegendő öntözést, előfordulhat, hogy a fa egyáltalán nem terem gyümölcsöt, vagy a még éretlen fügék idő előtt a földre pottyannak.

Ha figyelmet szentelünk a fügének, garantáltan nem esik le félérett állapotban. Fotó: Shutterstock.

A füge töve köré helyezett mulcsréteg nem csupán esztétikai szempontból előnyös, hanem jelentősen hozzájárul a talaj nedvességének megőrzéséhez is. Ez a természetes takaró segít megakadályozni a gyomok burjánzását, miközben hozzájárul a talaj hőmérsékletének optimális szinten tartásához. Így a füge növekedése és fejlődése zavartalanul folytatódhat.

A műtrágyából is megárt a sok

Amennyiben túlságosan sok nitrogénben gazdag műtrágyát adtunk a fügének, az is okozhatja a gyümölcsök idő előtti lehullását. Ezen kívül pedig a gyümölcsök sem fognak kellő módon kifejlődni. A fügefák esetében ugyanis nem szükséges a rendszeres műtrágyázás. Azonban a helyzet egészen más a konténerben nevelt füge esetén. Ekkor ugyanis fontos a rendszeres tápanyag-utánpótlás, de akkor is, ha azt látjuk, a fügefa megállt a növekedésben.

Védjük meg a fügét

A füge gyümölcsének lehullása nemcsak természetes érési folyamat lehet, hanem kártevők vagy betegségek következménye is. Például a talajban élő fonálférgek származhatnak a fa leveleinek sárgulásához, ami a gyümölcsök apróságához és korai lehullásához vezethet. A füge védelme érdekében érdemes alaposan megöntözni a talajt, majd átlátszó műanyag lapokkal betakarni a területet. A napfény ereje segít elpusztítani a kártevőket, akik nem bírják a takarás alatt kialakuló körülményeket. A rozsdagomba is felelős lehet a gyümölcshullásért, ezért fontos, hogy öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a víz ne érje a leveleket, így megelőzhetjük a betegség terjedését.

A jó kertész a gyümölcsét is ritkítja

Ha azt szeretnénk, hogy a legtöbb füge beérjen, ne hagyjunk meg minden hajtást. A gyümölcsritkítással ugyan kevesebb füge marad a növényen, de azok jóval nagyobbak lesznek, és gyorsabban is be fognak érni, hiszen a növény minden energiáját rájuk tudja fordítani. Minél több a gyümölcs, annál később érik be, és annál kisebb lesz.

A félig érett füge is rengeteg lehetőséget rejt magában.

Ha bekövetkezett a balsors, és a fügék még zölden, féléretten hullanak a fáról, ne essünk kétségbe! Készítsünk belőlük ízletes dzsemet. Az elkészítéshez a következő hozzávalókra lesz szükség: 1 kg éretlen, zöld fügére, 1 kg cukorra, 5 és fél bögre vízre, 1 friss citromra és 4 szem illatos szegfűszegre.

Első lépésként alaposan mossuk meg a fügét, és távolítsuk el a szárát. Ezt követően egy lábosban töltsünk meg annyi vizet, hogy ellepje a fügéket, majd forraljuk őket körülbelül 10 percig. Amikor a fügék kihűltek, nyomjuk össze őket egy villával vagy krumplinyomóval, majd ismét forraljuk fel a keveréket. Közben egy külön edényben forraljunk fel vizet a cukorral együtt, ezután adjuk hozzá a fügét és a szegfűszeget. Főzzük az elegyet körülbelül fél órán át, ezután öntsük bele a citrom levét, és főzzük még további 5 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. A kész dzsemet végül töltsük kifőzött üvegekbe, és zárjuk le szorosan.

Légy rendkívül gondos a szüretelés során!

A füge szedésekor kiemelten fontos a körültekintés, hiszen a forró időjárás és a füge találkozása komoly bőrproblémákat okozhat. A biztonság érdekében mindig viseljünk kesztyűt és hosszú ujjú ruházatot a szedés során. A füge nedve a meleg hatására bőrgyulladást idézhet elő, ami különösen kellemetlen lehet. Ezen kívül, ha valaki érzékeny a fügére, allergiás reakciók is jelentkezhetnek, amelyek bőrkiütéseket okoznak a füge levéllel, gyümölcsével és nedvével érintkező bőrfelületeken. Érdemes tehát óvatosnak lenni, hogy elkerüljük a kellemetlen következményeket!

A bőr közvetlen érintkezése a nedvekkel, miközben erős napfény éri, komoly bőrgyulladást idézhet elő. Az első jelek általában vörös foltok formájában mutatkoznak, amelyeket később gyulladás, duzzanat, és égési sérülésekre emlékeztető hólyagok kísérhetnek. Érdemes tehát óvatosan bánni a bőrünkkel, hiszen a napfény és a nedvek kombinációja súlyos következményekkel járhat.

Ezért érdemes bőségesen fogyasztani fügét!

Most pedig, hogy már mindent tudsz a fügéről, azt is fontos tudnod, miért érdemes belőle minél többet enni.

A füge igazi kincset rejt az emésztési zavarok kezelésében, de érdemes mértékkel fogyasztani, mivel a túlzott mennyiség hasmenést okozhat. Ezen kívül köptetőszerként is népszerű, segítve a légúti panaszok enyhítését. A szájüregi aftákra is jótékony hatással van, mivel csillapítja a fájdalmat, így a fájdalmas sebek gyógyulását is elősegíti. A fügében gazdagon található ásványi anyag és vitamin, különösen az A-, B1- és B2-vitaminok, nem beszélve az antioxidánsokban való bővelkedéséről. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, kalciumot, nátriumot és vasat, friss fogyasztás esetén pedig a kálium- és magnéziumtartalma is figyelemre méltó. A fügében pektin, rostok, fehérjék és szerves savak is fellelhetők. De nemcsak az egészségünkre van jótékony hatással, hanem energiával is feltölt minket, sőt, a koncentrációs képességünket is javítja! Külsőleg használva pedig kiváló bőrápolóként működik, segítve a különféle bőrproblémák kezelését, és frissessé, feszessé varázsolja a megfáradt bőrt. A füge tehát nem csupán tápláló, hanem egy igazi természetes szépségápoló is!

Tartsunk hát fügét a kertben, és fogyasszunk is sokat belőle!

Related posts