Talán meglepő, de van egy ital, amely különösen hatékonyan segít a hidratálásban a forró napokon.

A nyilvánvaló válasz a kristálytiszta víz lenne, de valójában ez nem minden. Számos tényező határozza meg, hogy mennyire hatékonyan szívódik fel a folyadék a testünkben.
A skót St. Andrews-i Egyetem izgalmas kutatásba kezdett, melynek célja a különböző italok hidratáló hatásának összehasonlítása volt. Az eredmények pedig figyelemre méltóak lettek – számol be erről a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány alapján a hvg.hu.
A kutatók megállapították, hogy mind a szénsavas, mind a sima víz hatékonyan pótolja a szervezet folyadékigényét, de érdekes módon azok az italok, amelyek kis mennyiségű cukrot, zsírt vagy fehérjét tartalmaznak, hosszabb távon még kedvezőbb hatással vannak a hidratáltság fenntartására.
Ronald Maughan, a St. Andrews-i Egyetem Orvostudományi Karának professzora és kutatási vezető, úgy véli, hogy a hidratáció hatékonyságának kulcsfontosságú aspektusa az elfogyasztott folyadék mennyisége.
minél többet iszunk valamiből, annál gyorsabban ürül ki a gyomorból, és jut el a véráramba, ahol hozzájárul a folyadékháztartás egyensúlyához, ezáltal hatékonyan hidratál.
A legfrissebb kutatások arra mutatnak rá, hogy nem csupán az elfogyasztott folyadék mennyisége, hanem annak tápanyagtartalma is kulcsszerepet játszik a hidratálásban. Például a tej, mint hidratáló ital, hatékonyabbnak bizonyul a sima víznél. Ennek egyik oka a tejben található nátrium, amely olyan, mint egy szivacs: segíti a víz visszatartását a szervezetben, így csökkenti a vizeletképződést.
Melissa Majumdar dietetikus megállapítása szerint a kutatások rámutatnak arra, hogy az elektrolitok, például a nátrium és a kálium, elősegítik a hatékonyabb hidratációt. Ezzel szemben a kalóriát tartalmazó italok lassabban ürülnek a gyomorból, ami késlelteti a vizeletürítést is.
Azonban a magasabb cukortartalmú italok, mint például a gyümölcslé vagy a kóla, nem feltétlenül biztosítanak jobb hidratálást, mint az alacsonyabb cukortartalmú változataik. Ezek az italok hajlamosak kicsit hosszabb ideig tartózkodni a gyomorban, és lassabban ürülnek ki, mint a tiszta víz. Amint azonban elérik a vékonybelet, a helyzet némileg megváltozik, és a folyamatok összetettebbé válnak.
A bennük található magas cukortartalom az ozmózis nevű élettani folyamat révén hígul, ami viszont vizet von el a szervezettől.
Az alkohol fogyasztása vízveszteséget okozhat a szervezetben, ami azt jelenti, hogy a szeszes italok hidratáló hatása leginkább az ital mennyiségétől és alkoholtartalmától függ. Az erősebb italok jellemzően dehidratáló hatásúak, míg az alacsonyabb alkoholtartalmú változatok, mint például a sör, kedvezőbbek lehetnek a hidratáció szempontjából. Éppen ezért, ha a folyadékpótlás a cél, érdemes a sörre voksolni, mint a töményebb szeszek helyett.
A kávé esetében az számít, mennyi koffeint tartalmaz az ital. Ronald Maughan kutatásai szerint egy csésze hagyományos kávé (körülbelül 80 milligramm koffeinnel) szinte ugyanolyan jól hidratál, mint a víz. Ha azonban napi 300 milligrammnál több koffeint fogyasztunk (ez kb. 2-4 csésze kávénak felel meg), az már fokozott folyadékvesztést okozhat a koffein enyhe, rövid távú vízhajtó hatása miatt.