Sokkoló felfedezés: már napi egy doboz üdítő fogyasztása is súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet – ráadásul van ennél is aggasztóbb hír!


Rémisztő felfedezésre bukkantak a szakértők. Lehet, hogy még csak most kezdjük realizálni, mennyire ártalmasak az üdítőitalok az egészségünkre.

Sokan úgy gondolják, hogy egy doboz kóla vagy diétás üdítő naponta még belefér - egy friss kutatás azonban döbbenetes eredményt hozott: már kevesebb mint egy doboz szénsavas ital naponta akár 60%-kal növelheti a halálos májbetegség kockázatát.

A Soochow Egyetem kutatói, Kínában, egy figyelemre méltó tanulmány keretében több mint 90 000 ember táplálkozási szokásait elemezték. Eredményeik szerint azok, akik naponta mindössze 2,5 decilitert (ami kevesebb mint egy teljes doboz) ittak, jelentősen nagyobb kockázatnak voltak kitéve a metabolikus diszfunkcióval összefüggő zsírmáj (MASLD) kialakulására. Ez a betegség, amelyet korábban nem alkoholos eredetű zsírmájnak is neveztek, egyre inkább aggasztó problémává válik, ahogy azt a People magazin is megjegyzi.

A szakértő véleménye szerint a cukros üdítők fogyasztása hirtelen emeli meg a vércukor- és inzulinszintet, ami súlygyarapodáshoz és a húgysavszint növekedéséhez vezethet. Ezek a folyamatok idővel zsírfelhalmozódást és gyulladásos állapotokat idéznek elő a májban, amely súlyos következményekkel járhat, mint például májzsugor, hegesedés vagy akár rákos elváltozások kialakulása.

A diétás alternatívák sem feltétlenül biztonságosabbak: Liu véleménye szerint az édesítőszerek zavarokat okozhatnak a bélflórában, erősítik az édesség iránti vágyat, és akár inzulinválaszt is generálhatnak. Ennek következtében a májra gyakorolt hatásuk hasonlóan káros lehet, mint a hagyományos cukor esetében. A kutatások eredményei alapján azonban a vízre való áttérés jelentősen csökkentheti ezt a kockázatot.

- hangsúlyozta Liu.

Az orvosok egyre sürgetőbben hívják fel a figyelmet arra, hogy a máj elzsírosodása már nem csupán az alkoholisták problémája, hanem a mai, cukros italokat kedvelő generációk körében is elterjedt betegség. Jó hír azonban, hogy a korai stádiumban még van lehetőség a helyreállításra, amennyiben időben megszabadulunk az egészségünket károsító szokásoktól.

Related posts