Rémisztő belegondolni, hogy a konyhánk legszennyezettebb része szinte sosem kap megfelelő takarítást, pedig valójában potenciális fertőzések forrása!
Soha ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a részt a konyhánkban, hiszen a rendszeres takarítása sokkal lényegesebb, mint elsőre hinnénk...
Míg a legtöbben rendszeresen és alaposan takarítsuk a munkapultot, a mosogatót és a tűzhelyet, akad a konyhánkban egy olyan terület, melyet gyakran figyelmen kívül hagyunk. Ez pedig sajnos potenciális egészségügyi kockázatot jelent egész családunk számára.
Megdöbbentő, de a konyha egyik legszennyezettebb pontja titokban a villanykapcsoló! Mielőtt még kezet mosnánk, gyakran épp ezt a gombot nyomogatjuk hazaérkezéskor. Főzés közben és étkezések után is rendszeresen megérintjük, anélkül hogy belegondolnánk, mennyi baktérium és szennyeződés tapadhat rá. A takarítási szokásaink során pedig ritkán szentelünk neki figyelmet; sokszor még a napi tisztításra szoruló felületek listájára sem kerül fel. Pedig a villanykapcsolót érintve számos dologból származó szennyeződés rakódhat rá, legyen szó nyers alapanyagokról, piszkos felületek érintéséről, vagy akár a busz kapaszkodójáról, amivel hazafelé jöttünk. Érdemes lenne a figyelmünket erre a kis láthatatlan gócra is kiterjeszteni!
A villanykapcsolók, a szakértők megfigyelései alapján, idővel igazi baktériumtenyészetekké válnak. Kiváló otthont biztosítanak olyan kórokozók számára, mint az E. coli és a szalmonella.
A szakértők ajánlása szerint érdemes legalább hetente átnézni és megtisztítani a konyhai kapcsolókat. Ráadásul nem mindegy, hogy ezt milyen módszerrel végezzük el.
A kapcsolók mellett egyébként érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk több olyan területre is, melyet kifejezetten gyakran érintünk meg napjaink során. Shantae Duckworth profi otthonrendező azt mondja, hogy az olyan sokat fogdosott területeket, mint a kilincsek, csapok, villanykapcsolók, billentyűzetek és távirányítók, minden héten meg kell tisztítani. "Ezek olyan helyek, amelyeket a házban több ember is gyakran megérint, és könnyen felhalmozódhatnak rajtuk a baktériumok. Hetente töröljük le őket, hogy ne legyenek porosak, ragacsosak vagy baktériumosak - mondja. - Ezeknek a területeknek a heti takarítása minimálisra csökkenti a betegségek terjedésének kockázatát, és segít fenntartani az egészségesebb lakókörnyezetet."