A paradicsom leveleinek sárgulása és pöndörödése a cserépben számos okra vezethető vissza. Ezek a tünetek gyakran arra utalnak, hogy a növény nem kapja meg a megfelelő környezeti feltételeket. Lehet, hogy a talaj tápanyaghiányos, vagy éppen ellenkezőleg,

Ha dézsában, edényben neveljük a paradicsomot, akkor a növény jóval nagyobb odafigyelést igényel, mint szabadföldi termesztés esetén. Kiszáradhat, berohadhat, túlmelegedhet a növény, és a talaj is hamarabb kifogyhat a tápanyagokból. De mindenre lehet megoldás.
A Meglepetés cikke szerint az egyik leggyakoribb gond a hajtáscsúcs pöndörödése, amely egyértelműen tartási hiba. Ilyenkor vagy túlöntözzük, vagy túltápozzuk a növényt, de egyszerre mindkettő is fennállhat.
Ilyen körülmények között a levéllemez gyorsabb ütemben növekszik, mint a levél erezete, ami deformálódáshoz vezet a növényünknél. A cikk javaslata szerint csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, és ha tápoldatozunk, azt legfeljebb kéthetente végezzük el.
Lényeges megjegyezni, hogy a paradicsom igazi napfényrajongó: legalább 6-8 órányi közvetlen napfény elengedhetetlen a fejlődéséhez. Éppen ezért a legoptimálisabb választás egy déli vagy délnyugati tájolású erkély, még akkor is, ha cserépben szeretnénk nevelni ezt a finom zöldséget.
A balkonparadicsom földje hajlamosabb a gyors kiszáradásra, mint a kerti ágyásban található talaj. Ezért fontos, hogy rendszeresen, de mértékkel öntözzük, mivel a pangó víz súlyosan károsíthatja a növényeket. A balkonparadicsomot ugyanúgy fenyegetik a levéltetvek, a lisztharmat és a gombás fertőzések, mint a kerti növényeket. A jó szellőzés, a növények ritkítása és a természetes növényvédő szerek alkalmazása jelentősen hozzájárulhat a sikeres termesztéshez - áll a cikkben.