Ezeket az étrend-kiegészítőket ne kombináld a reggeli kávéddal: érdemes egy órát várnod a bevételük előtt.

A kávé gazdag koffeinben és antioxidánsokban, különösen tanninokban, amelyek bizonyos tápanyagok felszívódását gátolhatják a szervezetben. Bár a kávé energikus élénkítő hatása és ízletes aromája vonzó, fontos figyelni arra, hogy mikor fogyasztjuk, mert ez befolyásolhatja a vitaminok és ásványi anyagok hatékonyságát. Nézzük meg, mely tápanyagokról van szó, és mit tanácsolnak a szakértők a megfelelő időzítéssel kapcsolatban!
A vas hatékonysága szempontjából a kávé komoly akadályt jelenthet: a benne található anyagok akár 50-60%-kal is csökkenthetik a vas felszívódását. Ezért, hiába szedünk vaskészítményeket, a hasznosulás mértéke jelentősen lecsökkenhet. A legjobb megoldás, ha a vaskészítményeket legalább egy órával a kávé fogyasztása előtt vagy után vesszük be, és érdemes C-vitaminnal kombinálni őket, mivel ez segíthet a vas gyorsabb és hatékonyabb felszívódásában.
A D‑vitamin esetében a koffein megakadályozhatja, hogy a szervezet megfelelően tudja hasznosítani azt, mivel gátolja a vitamin receptorainak működését. Bár a kutatások még nem teljesen egyértelműek, a szakértők szerint itt is biztonságosabb, ha nem közvetlenül a kávé mellé vesszük be, hanem várunk egy pár órát. A B‑vitaminoknál más a probléma: ezek vízben oldódnak, a koffein pedig vízhajtó hatású, vagyis egyszerűen gyorsabban kiürülhetnek a szervezetből. Így, ha rendszeresen kávézunk, könnyen előfordulhat, hogy kevesebb B‑vitamin hasznosul a szervezetünkben, mint amennyire szükségünk lenne. A magnézium is érzékeny a kávéra, mivel a koffein nemcsak a felszívódását gátolja, hanem a kiürülését is felgyorsíthatja. Emiatt, ha például izomlazítás vagy nyugodt alvás reményében szedjük, érdemes nem kávézás után bevenni.
Hasonló a helyzet a kalciummal is: a kávé hatására könnyebben kiürül a szervezetből, amely hosszú távon a csontokra is negatívan hathat. Különösen menopauza után vagy csontritkulásra hajlamosaknál fontos, hogy ne kávéval együtt vegyék be a kalciumkészítményt.
Örömhír: a kávé nem befolyásolja negatívan a következő vitaminok és tápanyagok felszívódását: A‑, E‑ és D‑vitamin (amelyek zsírokban oldódnak), C‑vitamin, B12, ómega‑3 zsírsavak, valamint a probiotikumok. Így nyugodtan fogyaszthatod őket kávé mellett is!