Cirok: Mikor és hogyan érdemes belevágni? A cirok termesztése egyre népszerűbbé válik, de mielőtt belevágnánk, érdemes átgondolni néhány kulcsfontosságú tényezőt. Először is, fontos meghatározni a megfelelő időpontot a vetéshez. A cirok melegkedvelő növé
Minden csapból a cirok folyik! Az Agrofórum csapata felfedező útra indult, hogy megismerje ennek az izgalmas, régi-új gabonanövénynek a rejtelmeit. Felkerestünk egy olyan gazdálkodót, aki mélyebb perspektívából világít rá a cirok lehetőségeire, és aki szerint ez a növény a jövő egyik kulcsszereplője lehet. Kétségtelen, hogy a ciroknak hatalmas potenciálja rejlik, de milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a termesztésekor? Interjúalanyunk, Prém Zoltán, a tápi Hercegrét Kft. ügyvezetője, tapasztalataival és szakértelmével segíthet eligibilis döntéseket hozni a gazdák számára.
A Hercegrét Kft. ügyvezetője 2019 tavaszán merült el először a cirok, konkrétabban a szemescirok termesztésének izgalmas világában, azzal a céllal, hogy színesebbé tegye a tavaszi vetésforgót. A vállalat fő tevékenységi köre jellemzően őszi növények termesztésére összpontosít, egy összesen ezer hektáros területen. Ebből a területből 600-650 hektáron találhatók az őszi vetésű növények, amelyek dominálják a gazdaság profilját.
A termesztés talajtani szempontból meglehetősen kedvezőtlen vízgazdálkodási körülmények között zajlik. Ennek hatására a vetésszerkezet átalakítását már 8-9 évvel ezelőtt elkezdték. A termesztett növények fajainak száma 9-10 növényre terjed ki, és a tábla adottságaihoz igazítva igyekeznek növényt választani.
A termőföldek adottságai alapján a legjobbnak ítélt területeken jellemzően kukoricát ültetnek, míg a gyengébb minőségű, esetleg vadkárral sújtott részeken a cirok található. Ezen területeken általában napraforgót vetnek, mielőtt a cirok következik. Ha a talajminőséget még részletesebben megvizsgáljuk, világossá válik, hogy a legnehezebb körülmények között a cirok az, amely leginkább megfelel a kihívásoknak, és beváltja a hozzá fűzött reményeket. 2019 óta a cirok termesztése a vállalat gazdálkodási területén 30-60 hektárra terjedt ki, ezzel is bizonyítva a kultúra növekvő jelentőségét.