Az ünnepi szív-szindróma: amikor a karácsonyi időszak megterheli a testünket - Metropol A karácsony a szeretet és az összetartozás időszaka, de sokak számára a boldogság mellett stresszel és fizikai megpróbáltatásokkal is járhat. Az ünnepi szív-szindróma
Az ünnepek sok szempontból megviselik a szervezetet, gondoljunk csak az aggodalomra, hogy minden jól sikerüljön, vagy éppen a napokig tartó nagy evésekre, és persze az alkoholos italok kortyolgatására. Egyiket sem szerencsés túlzásba vinni, utóbbi azonban akár a szívre is károsan hathat.
Az év vége sokunk számára különösen feszített időszak, hiszen nemcsak a munkahelyi elvárások növekednek, hanem a magánéleti kötelezettségek is egyre csak gyűlnek. Mindannyian arra törekszünk, hogy az ünnepek körüli teendőket a lehető legjobban megszervezzük, de ez a folyamat mentálisan és fizikailag is megterhelő lehet. Nem meglepő tehát, hogy az ünnepi időszakban sokan hajlamosak vagyunk egy kicsit elengedni magunkat, és az élvezetek keresésével próbáljuk feledni a mindennapi stresszt és kihívásokat.
Az ünnepi időszak sokak számára az élvezeteket és a pihenést hozza magával, de a különféle stresszfaktorok miatt gyakran nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt elterveztük. Vannak, akik az étkezésben keresik a megnyugvást, míg mások az alkoholtól remélnek felüdülést. Az ünnep lényege a közös pillanatok és a feltöltődés, azonban a stressz és a mértéktelen evés-ivás könnyen kellemetlen következményekkel járhat. A túlzásba vitt lakomák és italozások nem csupán a kellemetlen gyomorpanaszokhoz, fejfájáshoz és levertséghez vezethetnek, hanem a ritkábban emlegetett ünnepiszív-szindróma kialakulásához is, amely hirtelen szívritmuszavart, leggyakrabban pitvarfibrillációt okozhat. Érdemes tehát tudatosan odafigyelni az ünnepi étkezésekre és italokra, hogy elkerülhessük ezeket a nem kívánt problémákat.
A szélesebb közönséget érintő jelenség nem tekinthető hivatalos orvosi diagnózisnak, ám annál inkább elterjedt problémakör. Az elnevezés a 70-es évekből ered, és arra utal, amikor egészséges embereknél az ünnepi időszak során a megnövekedett alkoholbevitel következtében szívritmuszavarok lépnek fel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a szindróma neve ne tévesszen meg senkit: a problémák bármikor, az év bármely szakaszában megjelenhetnek.
Az ünnepek alatt, amikor a családi és baráti összejövetelek során a hangulat szárnyal, sokan hajlamosak az átlagosnál több alkoholt fogyasztani. A gazdag ételek között pedig könnyen elveszhet a mértékérzék. Ez a viselkedés azonban komoly kockázatokat rejthet magában, mivel az alkohol dehidratáló hatású, és jelentős terhet ró a szív- és érrendszerre. A már említett stressz-szint emelkedése tovább fokozhatja a bajt. A következmények sokfélék lehetnek: a gyengeségérzet, mellkasi fájdalom, szapora vagy rendszertelen szívverés – ezek mind figyelmeztető jelek, amelyeket gyakran légszomj, szédülés és akár ájulás is kísérhet. Az érintettek gyakran szorongást és kényelmetlenséget élnek át, ami tovább rontja az állapotukat. Fontos hangsúlyozni, hogy nem csupán a mértéktelen evés és ivás, hanem az év végi fáradtság, a kevesebb alvás, valamint a koffeintartalmú italok túlzott fogyasztása is rontja a szív terhelését. Ezek a problémák még egészséges egyéneknél is jelentkezhetnek, de azok, akik szív- és érrendszeri betegségekkel vagy magas vérnyomással küzdenek, különösen sérülékenyek – figyelmeztet a Fanny magazin.