Figyelmesen vizsgálja meg a címkét, amikor kovászos kenyeret vásárol - WEBBeteg.


Augusztusban, a hagyományok szellemében, először tálaljuk az új termésből készült kenyeret az ünnepi asztalon. Azonban nem elhanyagolható, hogy milyen alapanyagokból és milyen módszerekkel készül el a mindennapi kenyerünk!

A Tudatos Vásárlók összefoglalója szerint a boltok polcain egyre több "kovászos" kenyér jelenik meg, ám a megengedő élelmiszerkönyvi definíció miatt ezek nagy része valójában gyorsított, élesztővel vagy starterkultúrával készült ipari termék. A valódi kovász ezzel szemben csak lisztből és vízből, 12-24 órás érleléssel készül, ami jobb ízt, hosszabb eltarthatóságot és könnyebb emészthetőséget ad.

A szabályozás hiányossága lehetőséget teremt a tömegtermelők számára, akik a "kovászos" elnevezés népszerűségét kihasználva jogszerűen értékesítik a gyorsított kenyereket. Noha formálisan nem minősül csalásnak, a fogyasztók könnyen megtéveszthetők, hiszen a piacon az ipari és kézműves kenyerek keverednek, és az apró betűs címkéken nehezen észlelhető a valódi különbség – hívja fel a figyelmet a problémára Udvarnoki Tünde, a Tudatos Vásárlók fenntarthatósági szakértője.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének célja, hogy rendet tegyen a "kovászos" feliratok dzsungelében, és segítse a vásárlókat a valódi, természetes kovásszal készült kenyerek felismerésében. Ezért azt javasolják, hogy vásárláskor a következőkre figyeljünk:

A kovászon túl az sem mindegy, hogy milyen lisztből készül a kenyér. Az ősgabonák, így például az alakor és a tönke méltatlanul a háttérbe szorultak az idők során, pedig az egészségünknek és a bolygónak is jót tenne, ha inkább belőlük sütnénk kenyeret. Évezredek óta velünk vannak, ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben és beltartalmi értékük, egészségi hatásuk is kimagasló. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy teljes hónapra reflektorfénybe állítja az ősgabonákból kovászolással készült kenyeret!

A kihívás részletei augusztus 20-tól, az ország kenyérünnepétől elérhetők a Tudatos Vásárlók weboldalán és social media felületein.

Related posts