A Közel-Kelet fűszerek világának igazi ékköve: bemutatkozik a zaatar!

Ha úgy gondoltad, hogy a só-bors-pirospaprika hármasa után már nincs lehetőség a fűszerek izgalmasabbá tételére, akkor itt az idő, hogy felfedezd a Közel-Kelet egyik legizgalmasabb titkát: a za'atar fűszerkeveréket! Ez a különleges mix nemcsak ízletes, hanem egyenesen varázslatos élményt nyújt az ételeidnek!
A zaatar története olyan mélyen gyökerezik a múltban, hogy pontos időpontot nehéz lenne megnevezni. E fűszerkeverék valahol a Levante régióban (Libanon, Szíria, Palesztina, Izrael) látott napvilágot, és azóta is a helyi gasztronómia igazi kincse. A Közel-Keleten ma is szinte minden piacon érezhető a friss pita és az olívaolaj vonzó illata, ami a zaatarral együtt varázsolja el a helyiek és a látogatók ízlelőbimbóit.
Maga a zaatar (avagy za'atar) kifejezés eredetileg egy vadon növő, aromás gyógynövényt takar, ami ízében a kakukkfű és az oregánó között helyezkedik el. Nem véletlen, hogy latin elnevezése oreganum syriacum, de itthon bibliai izsóp néven is ismert. Az idők során azonban ugyanígy kezdték el hívni azt a fűszerkeveréket is, amelynek ez a növény az egyik alapja. Ma már pedig a legtöbben automatikusan a fűszerre gondolnak a zaatar szó hallatán.
A zaatar valódi növény formájában nem nagyon fordul elő a piacokon vagy a boltok polcain, ha egy kiszemelt recepthez pont erre lenne szükséged, akkor szárított kakukkfűvel vagy oregánóval (esetleg ezek kombinálásával) helyettesítheted. A fűszerkeverék azonban már egyre több helyen beszerezhető. Ennek az alapja a zaatar növény mellett a kakukkfű, a szezámmag és a szumák. Ez utóbbi szintén egy közel-keleti fűszer, aminek jellegzetes citrusos, savanykás íze van. A keverék házilag is elkészíthető, van, aki sóval, oregánóval vagy majoránnával még tovább fokozza az ízmixet.
Az egyszerre citrusos és kesernyés ízvilágú zaatar nem meglepő módon a közel-keleti ételekhez passzol a legjobban. Ha bírod az ilyen fogásokat, akkor nyert ügyed van: gyorsan rájössz majd, milyen sokoldalúan használható ez az ízesítő. Íme pár klasszikus felhasználási mód:
Íme egy különleges kulináris érdekesség: a Közel-Keleten sokan még ma is hisznek abban, hogy a zaatar nem csupán ízletes, hanem az agy működésére is kedvező hatással bír. A hagyományok szerint ez a fűszerkeverék támogatja a koncentrációt, ezért a szülők gyakran készítenek zaataros reggelit gyermekeiknek az iskola előtt. 🙂
A zaatar fűszerkeverék különleges aromája hónapokig megmarad, ha szobahőmérsékleten, légmentesen zárható üvegben tárolod. A szezámmag miatt azonban ajánlott hűvös, fénytől védett helyen elhelyezni, hogy elkerüld az avasodást. Ha pedig sikerül friss zaatar növényhez jutnod, ne habozz! Szárítással te magad is létrehozhatod a saját, egyedi fűszerkeverékedet!